Home     Over Nicole Bosch     Public Relations     Contact     In English     Auf Deutsch  

Selectie

Interviews/portretten

‘Overname is geen koerswijziging’
De ster moet weer glimmen
'Marketing is geen vies woord'
Dieter Zetsche 2001
In de ban van de Indy
Doctor Death
Jeff Bezos, CEO Amazon.com
De slag om New York
‘No more Clinton-Gore’

Reportages

Vliegen op zonnekracht
De bal is ronder
7 wijzen in het Oosten
Ingevroren voor de eeuwigheid
Mega Farms
T-rex Sue
Na orkaan Mitch

Achtergrond

Duurzaamheid en het EK
Niet Datzo, maar Ditzo
Hip met worteltjes
Online mediaplanners verlaten “eilandjes”
Duits milieuvignet stuit op kritiek
‘Standort Deutschland’ onder druk
Porsche en VW nader
Duits voorzitterschap en energie
Groeien met de handrem erop
Ziekenhuismarketing over de grens
Du bist Deutschland
Kraamzorg zonder handjeklap
Design zonder handtekening
Lidl net iets fantasierijkerMeer artikelen uit "Intermediair":

Eerst je MBA halen, dan scheiden
Vliegen op zonnekracht
De bal is ronder
Mensen-chip
Ingevroren voor de eeuwigheid
Detroit autoshow
Groene auto´s doorstaan test
Naomi Klein -Intermediair
De ideale winkel


Bekijk artikelen per tijdschrift:

WineLife
Technisch Weekblad
Automobiel Management
EnergiePlus
Intermediair
MarketingTribune
FEM Business
Binnenlands Bestuur
De Status
Management Team
Groene Amsterdammer
Global Connection
Natuurwetenschap & Techniek
Stromen
Quote
Avanta Magazine
ExpatPlus
Agrarisch Dagblad
Carp
Utrechts Nieuwsblad
MetroTimes
[ZSM]De carričre van superdino Sue (Vervolg)

heb ik haar geen borstvoeding gegeven, vanwege de enorme tanden.’
Op de vraag hoeveel wetenschappelijke waarde de dinosaurus heeft, antwoordt Hendrickson: ´Voor de wetenschap is een vondst bijzonder als een fossiel het grootste in zijn soort is. Of als een skelet het meest compleet is. Of het best bewaard. Omdat zij een combinatie van die drie dingen heeft, is T-rex Sue voor mij een superster.´


Neusgaten als grapefruits


Niet iedereen is gelukkig met de combinatie van wetenschap, sponsoring door het bedrijfsleven en commercie. Sinds de veiling van Sue vrezen paleontologen dat fossielen onbetaalbaar worden voor musea. Deze vrees wordt gevoed, doordat een andere T-rex, genaamd mister Z.rex, nu te koop wordt aangeboden op de internetsites millionaire.com en Lycos. De onderhandelingen zullen waarschijnlijk in December worden afgerond.
De interesse van het bedrijfsleven heeft als voordeel dat er meer geld beschikbaar is voor onderzoek. In het McDonald´s’ Fossil Preperation Lab in het Field Museum is de laatste drie jaar gewerkt aan het schoonmaken en prepareren van T-rex Sue. Paleontoloog Chris Brochu is aangetrokken om haar te onderzoeken. Een doorbraak in zijn onderzoek was de mogelijkheid van het scannen van de schedel van Sue in een laboratorium van Boeing. ‘Sue bleek een enorm goed reukvermogen te hebben. Haar neusgaten hebben de grootte van een grapefruit.’De scans zijn nu driedimensionaal zichtbaar in het museum.
De leeftijd van Sue kon Brochu nog niet achterhalen, maar hij meent dat Sue behoorlijk oud was. ‘Haar tanden zijn bijvoorbeeld vreemd gevormd, botten zijn aaneengegroeid. Reptielen groeien hun hele leven en Sue was enorm groot. Allemaal tekenen van een respectabele leeftijd.’
Het wetenschappelijk onderzoek van Sue zal de komende tijd gewoon doorgaan. Het speciale harnas, waar ze in tentoongesteld staat, maakt het mogelijk botten te vervangen door replica’s, zodat het origineel onder de loep kan worden genomen. Het glazen lab in het museum geeft de bezoeker een kijkje achter de schermen.
‘Sue is nog maar net begonnen met het prijsgeven van haar geheimen’, meent Hendrickson. ‘Haar fossiel zal nog tientallen jaren een schat aan wetenschappelijke informatie opleveren.’

KaderGertie dronk een meer leegDe Disneyfilm Dinosaur is vanaf 23 november in de bioscoop te zien. De prehistorische giganten zien er heel anders uit dan in de eerste tekenfilm, waar dinosaurussen voorkwamen, ‘Gertie the dinosaur’ uit 1914. Gertie dronk een heel meer leeg, had een enorm hoofd en een hangende staart. De eerste Brontosaurus (nu Apatosaurus genoemd), die vanaf 1903 tentoongesteld was in het American Museum of Natural History, stond model. Er was geen schedel gevonden en het hoofd was een gok. Als de film nu zou worden gemaakt, zou Gertie een lang smal hoofd en een naar achter wijzende staart (voor de balans) hebben.
In 1993 kwam de dinosaurus pas echt tot leven, toen de eerste computersimulaties werden gebruikt in Jurassic Park. De scène waarbij een Tyrannosaurus een kind letterlijk onder zijn neus niet opmerkte, lijkt nu onrealistisch. Door de vondst van T-rex Sue is het ongelooflijke reukvermogen van de T-rex bekend geworden.
In de film Dinosaur is 200 miljoen dollar geïnvesteerd in live beelden en computergetekende figuren. De animaties zijn levensecht, maar wetenschappelijk klopt ook deze film niet. De hoofdpersoon, Aladar, is een Iguanodon. Hij wordt geadopteerd door een groep apen, die in werkelijkheid pas miljoenen jaren later op aarde verschenen. Aladar wordt later in de film aangevallen door Carnotaurs. De Iguanodon wordt weergegeven als kleiner en zwakker, terwijl ze in werkelijkheid drie keer zo groot is als een Carnotaur. Het einde is, net als in de meeste Disneyfilms, optimistisch. Geen beeld, zelfs geen hint, van hun uiteindelijke uitsterven op aarde.


Field Museum, 1400 South Lake Shore Drive
Chicago, Illinois 60605 U.S.A. T. +1 312 665 7100


Begin van artikel


Top of page

Copyright © 2012 Nicole Bosch. All rights reserved. Alle rechten voorbehouden. Dit document mag niet verder worden verspreid en verveelvoudigd zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Dit document kan verschillen van de gepubliceerde versie.