Home     Over Nicole Bosch     Public Relations     Contact     In English     Auf Deutsch  

Selectie

Interviews/portretten

‘Overname is geen koerswijziging’
De ster moet weer glimmen
'Marketing is geen vies woord'
Dieter Zetsche 2001
In de ban van de Indy
Doctor Death
Jeff Bezos, CEO Amazon.com
De slag om New York
‘No more Clinton-Gore’

Reportages

Vliegen op zonnekracht
De bal is ronder
7 wijzen in het Oosten
Ingevroren voor de eeuwigheid
Mega Farms
T-rex Sue
Na orkaan Mitch

Achtergrond

Duurzaamheid en het EK
Niet Datzo, maar Ditzo
Hip met worteltjes
Online mediaplanners verlaten “eilandjes”
Duits milieuvignet stuit op kritiek
‘Standort Deutschland’ onder druk
Porsche en VW nader
Duits voorzitterschap en energie
Groeien met de handrem erop
Ziekenhuismarketing over de grens
Du bist Deutschland
Kraamzorg zonder handjeklap
Design zonder handtekening
Lidl net iets fantasierijker

Bekijk artikelen per tijdschrift:

WineLife
Technisch Weekblad
Automobiel Management
EnergiePlus
Intermediair
MarketingTribune
FEM Business
Binnenlands Bestuur
De Status
Management Team
Groene Amsterdammer
Global Connection
Natuurwetenschap & Techniek
Stromen
Quote
Avanta Magazine
ExpatPlus
Agrarisch Dagblad
Carp
Utrechts Nieuwsblad
MetroTimes
[ZSM]

Fotograaf: Nicole Bosch

De slag om New York

19 oktober 2000 | Avanta Magazine

Op 7 november staan de Amerikaanse verkiezingen voor de deur. Naast een nieuwe president, wordt ook een deel van de Senaat herkozen. First Lady Hillary Clinton doet een gooi naar een zetel voor de staat New York. “Wat ik mee neem in deze Senaatsrace is mijn sterke overtuiging en mijn levenservaring.” Een reportage over twee dagen intensief campagne voeren.

3 Oktober - Mijn vliegtuig landt om 08.32 op vliegveld LaGuardia net buiten Manhattan, in New York, de staat waar Hillary Rodham Clinton (52) wellicht de komende zes jaar een rol als senator mag vervullen. “Ze komt niet eens uit New York, wat weet ze nu van deze staat?” Taxichauffeur Dave Miller is niet onder de indruk van het feit dat Hillary voor de verkiezingen naar New York is verhuisd. Het is de komende dagen de meest gehoorde kritiek op de in Chicago (Illinois) geboren Hillary Rodham.
Hillary, geboren op 26 oktober, 1947, groeide op in een middenstands familie in een buitenwijk van Chicago. Haar vader voedde haar streng op. In het boek Hillary Clinton, The Inside Story zegt ze ‘op het moment dat ik met hoge cijfers thuiskwam, zei mijn vader dat de repetities waarschijnlijk te makkelijk waren’. Haar moeder maakte haar duidelijk ‘dat er nooit iets was dat ze niet zou kunnen worden vanwege het feit dat ze een vrouw was’.

12.00 Hillary’s campagnebureau bevindt zich in hartje Manhattan, naast het prestigieuze warenhuis Macey, drie straten verwijderd van de Empire State Building. “We laten hier niemand rondkijken”, vertelt Nina Blackwell, de persvoorlichtster van het campagnebureau. Ze is niet toeschietelijk met het geven van informatie aan een buitenlandse journaliste. Het schema voor de publieke presentaties van Hillary wordt hooguit 24 uur van te voren bekend gemaakt via een email verzendlijst en het kost meerdere telefoontjes om op deze lijst terecht te komen.
Hillary is er niet, ze probeert stemmen te winnen in ‘upstate’ New York. In Buffalo –na New York de grootste stad in de staat- opent ze vanmorgen een regionaal campagnekantoor.
Campagne voeren in Amerika betekent investeren in een geoliede campagnestaf, veel adverteren en honderden bijeenkomsten afgaan. En dat is duur, de kosten voor Hillary’s campagne zijn geraamd op 25 miljoen dollar. Met nog ‘slechts’ 2,5 miljoen in kas zag Hillary zich vorige week genoodzaakt haar campagne te onderbreken om in het haar gunstig gezinde Californië de nodige extra dollars bijeen te krijgen. Een ontbijt met de producer van Pulp Fiction, een gala waarbij een diner 5000 dollar kostte en een kopje thee met popster Cher, zorgden voor 450.000 dollar extra campagnegeld.

14.15 Hillary vliegt van Buffalo naar New York. Ze reist sinds februari -toen ze formeel door de Democratische partij werd voorgedragen als senaatskandidaat- rond in een speciaal miliair vliegtuig. Haar gevolg bestaat uit vier medewerkers, gemiddeld twintig journalisten en een grote ‘security’ escorte.
De staat New York (niet te verwarren met de stad New York) is de derde staat in de Verenigde Staten wat betreft inwonersaantal; ruim 18 miljoen. In de Democratisch gezinde stad New York met meer dan 7 miljoen inwoners, ligt de First Lady voor op haar Republikeinse tegenkandidaat Rick Lazio in haar strijd voor een plaats in de Senaat. In het conservatieve overige deel overheersen de Republikeinse stemmers.

15.00 Veiligheidsagenten lopen zenuwachtig heen en weer. In het Fashion Institute of Technology in Manhattan wordt een bijeenkomst gehouden door Unite, de vakbond voor immigranten. Hillary zal hier haar opwachting maken. Niet zonder reden, want Amerikanen kunnen zich nog maar een paar dagen laten registreren om op zeven november te mogen stemmen. De nieuwe immigranten, die dit jaar voor het eerst naar de stembus mogen, zijn waardevolle potentiële stemmers.

16.55 Een zwarte mini-bus komt voorgereden. De lachende Hillary, gekleed in een zwarte blouse en lichtgrijs broekpak, zwaait naar haar aanhangers. Snel en doelbewust loopt ze naar de wachtende journalisten en cameraploegen. “Wat betekent deze campagne voor vrouwen in de politiek in de Verenigde Staten? Ik kom uit Scandinavië en wij zijn daar erg in geïntereseeerd”, vraagt een Noorse televisieverslaggever. Ze lacht: “I am all for it” en dan serieus: “Ik neem al mijn ervaring mee, inclusief mijn ervaring als vrouw. Maar de reden dat New Yorkers voor mij moeten kiezen, is mijn levenservaring, de standpunten waar ik voor sta en wat ik voor hen kan betekenen in de Senaat.”
De First Lady is vaak een radicale feministe genoemd, met weinig respect voor gezinswaarden. Dit kwam met name doordat ze haar meisjesnaam wilde houden en haar eigen carriere niet op wilde geven. De affaire van haar man met Monica Lewinsky veranderde haar imago. In 1998 werd ze de meest bewonderde vrouw in Amerika genoemd. Het tonen van haar emoties, en het feit dat ze bij Clinton bleef, maakte duidelijk dat Hillary ook maar een mens was.

17.15 Er wordt gevraagd naar haar gedachten over aanstaande zondag, wanneer ze voor de tweede keer in debat gaat met haar tegenstander Lazio. “Ik zal niets anders doen dan mijn standpunten, waar ik al een jaar over praat, verdedigen.”
Op haar website (www.hillary2000.org) maakt ze duidelijk waar haar aandacht naar toe gaat. “Als kandidaat voor de Amerikaanse Senaat voor New York, zal ik werken aan: beter onderwijs, economische vooruitgang en werkgelegenheid, een veilige wereld voor kinderen en gezondheidszorg voor iedereen. Ik zal er voor zorgen dat New York op de agenda staat in Washington.”
Haar stokpaardjes zijn rechten voor kinderen en gezondheidszorg. Ze schreef in 1995 de bestseller It Takes A Village, waarin ze het belang van een goede omgeving waarin een kind wordt opgevoed –een village kan bijvoorbeeld het gezin of school zijn- benadrukt. Tijdens de beginjaren van Bill Clinton’s presidentschap probeerde ze de gezondheidszorg te hervormen. Ze wilde een grotere rol voor de overheid en gezondheidszorg voor iedereen, betaald door werkgevers. Haar plan werd toen niet aangenomen. In haar campagne voor de Senaat hamert ze nog steeds op de gezondheidszorg, maar ze is nu meer voorstander van een geleidelijk proces.

17.30 Luisterend naar speeches van anderen, lijkt ze af en toe even weg te doezelen bij de bijeenkomst van Unite. Zeven dagen per week campagne voeren met gemiddeld drie bijeenkomsten per dag, eist zijn tol. ‘Hil-la-ry. Hil-la-ry. Hil-la-ry!’, roept de menigte, zwaaiend met affiches. Ze is onder de indruk van het enthousiasme van haar publiek. Met een duidelijk gebaar maant ze stilte. “Ik wilde dat ik wat van jullie energie had”, begint ze haar speech tot de nieuwe immigranten. “Veertig procent van de New Yorkers zijn niet geboren in de Verenigde Staten. New York staat open voor iedereen en hopelijk ook voor immigranten uit Washington.” Een lach klinkt door de zaal.
“Ik zal jullie wensen onthouden. Ik wil de Amerikaanse droom voor jullie allemaal mogelijk maken.”

18.45 Buiten is het donker, ieders ogen zijn gericht op de verlichte deur. Persfotografen en een handjevol supporters wachten haar op. Hillary verschijnt, geeft drie aanhangers een hand, en verdwijnt daarna razendsnel in de klaarstaande auto.

21.15 Het eerst televisiedebat tussen presidentskandidaten Al Gore en George W. Bush wordt uitgezonden. Hillary, zo vertelt ze de volgende dag, kijkt alleen op de bank in haar huis in Chappaqua.

Vervolg van artikel


Top of page

Copyright © 2012 Nicole Bosch. All rights reserved. Alle rechten voorbehouden. Dit document mag niet verder worden verspreid en verveelvoudigd zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Dit document kan verschillen van de gepubliceerde versie.