Home     Over Nicole Bosch     Public Relations     Contact     In English     Auf Deutsch  

Selectie

Interviews/portretten

‘Overname is geen koerswijziging’
De ster moet weer glimmen
'Marketing is geen vies woord'
Dieter Zetsche 2001
In de ban van de Indy
Doctor Death
Jeff Bezos, CEO Amazon.com
De slag om New York
‘No more Clinton-Gore’

Reportages

Vliegen op zonnekracht
De bal is ronder
7 wijzen in het Oosten
Ingevroren voor de eeuwigheid
Mega Farms
T-rex Sue
Na orkaan Mitch

Achtergrond

Duurzaamheid en het EK
Niet Datzo, maar Ditzo
Hip met worteltjes
Online mediaplanners verlaten “eilandjes”
Duits milieuvignet stuit op kritiek
‘Standort Deutschland’ onder druk
Porsche en VW nader
Duits voorzitterschap en energie
Groeien met de handrem erop
Ziekenhuismarketing over de grens
Du bist Deutschland
Kraamzorg zonder handjeklap
Design zonder handtekening
Lidl net iets fantasierijker

Bekijk artikelen per tijdschrift:

WineLife
Technisch Weekblad
Automobiel Management
EnergiePlus
Intermediair
MarketingTribune
FEM Business
Binnenlands Bestuur
De Status
Management Team
Groene Amsterdammer
Global Connection
Natuurwetenschap & Techniek
Stromen
Quote
Avanta Magazine
ExpatPlus
Agrarisch Dagblad
Carp
Utrechts Nieuwsblad
MetroTimes
[ZSM]

Fotograaf: Nicole Bosch

De slag om New York (Vervolg)

4 Oktober - 08.15 De metro brengt me naar Brooklyn, waar een lezing aan de Brooklyn Law School op het programma staat. De veiligheidsmaatregelen zijn strikt. Mijn fototoestel wordt van binnen en buiten onderzocht. Een hond snuffelt aan mijn tas. Fotografe Suzanne Plunkett van Associated Press vertelt, dat het de normale gang van zaken is. “De beveiligingsploeg van het Witte Huis reist met haar mee. Ze is tenslotte nog de First Lady.”

09.43 De rechtenstudenten gaan staan en klappen luid als Hillary verschijnt. Het grijze pak heeft plaats gemaakt voor zwart. “Ik vind het fijn om zoveel vrouwen te zien vandaag. Toen ik rechten wilde gaan studeren en nog twijfelde aan welke faculteit, ontmoette ik een professor en vroeg hem of ik aan zijn universiteit, Harvard, zou gaan studeren. Hij antwoordde: ‘we hebben hier niet meer vrouwen nodig.’ Nou, toen wist ik dat ik naar Yale zou gaan.” Hillary is duidelijk in haar element, ze heeft de lachers op haar hand.
Ze verhaalt over eigen studententijd en haar carriere als advocate. In 1969 ging ze naar de rechtenfaculteit van Yale, waar ze studiegenoot Bill Clinton ontmoette. Haar schoolvrienden noemen haar een streber, zelfbewust en vol zelfvertrouwen. Aanvankelijk ging Hillary een glansrijke carriere als advocate tegemoet in Washington, waarbij ze in haar eerste baan betrokken was bij het onderzoek naar het Watergate-schandaal van de toenmalige president Nixon. Ze koos voor Bill Clinton en Arkansas. Ze ging lesgeven en stichtte de organisatie ‘Arkansas Advocates for Children and Families’.
Hillary wordt fel als ze over abortuswetgeving praat. “Ik ben 100 procent pro-choice.” De wet waarin abortus wordt toegestaan, staat ter discussie in de Supreme Court. In de komende jaren zal de Senaat nieuwe rechters voor de Supreme Court moeten benoemen. Hillary maakt duidelijk dat ze geen kandidaatrechter zal steunen, die tegen abortus is. Haar tegenstander Lazio spreekt zich niet uit. Een duidelijk verkiezingspunt. “Abortus is een fundamenteel recht. Ik geloof sterk dat ondermijning van de abortuswetgeving de keuzevrijheid voor vrouwen beïnvloedt. Ik wou dat iedereen, die voor de Senaat gaat, daar zo sterk over denkt”, valt ze haar tegenstander aan. “Het gaat veel verder dan alleen erkenning voor de rechten van vrouwen. Ik zei bij de vrouwenbijeenkomst vijf jaar geleden in Beijing, China, al: women’s rights, are human rights.”

10.17 “Ik hoop dat jullie de komende weken goed nadenken over wat jullie met jullie stem gaan doen. Het zal niet alleen bepalen wie er in het Witte Huis, Congres of de Senaat komen, maar ook van invloed zijn op jullie leven”, beïndigt ze haar betoog. Ze loopt naar voren en spreekt mij nog even aan. “Excuse me dear, I would like to pass.” Hillary schudt enkele handen en blijft wat langer stil staan bij de zwangere studente Cheryl. “Wanneer is de baby uitgerekend? Hoe gaat ze heten? O, ik vind Avalon een hele mooie naam.” De fotografen klikken er op los.

16.48 Hillary arriveert op het podium in een High School in Manhattan. “Jullie hebben de belangrijkste banen van dit land.” De leraren, vakbondsafgevaardigden van alle scholen in New York, juichen luid. De sfeer is opzwepend. “Onderwijs is ondergewaardeerd en ik zal voor jullie rechten vechten in de Senaat”, schreeuwt Hillary in de microfoon. Een staand applaus volgt. Onderwijs staat hoog op haar agenda en ze zegt dat ze 75.000 studiebeurzen per jaar toe te wil kennen om het tekort aan leraren op te heffen. “Ik heb al vele scholen bezocht en ik wilde dat ik ze allemaal kon bezoeken voor de verkiezingen. Ik zal blijven komen, de komende jaren, en uiteindelijk zal het me lukken.”
Het is haar laatste belofte voor vandaag.

18.55 De New York Times, die rondslingert op het vliegveld, geeft de laatste verkiezingspeilingen weer. Hillary Clinton staat met 6 procent voor op haar tegenstander Lazio. De meningen, die de afgelopen twee dagen tijdens de verschillende bijeenkomsten te horen waren, waren verdeeld. “Je vraagt je af hoe snel ze haar huis weer zal verkopen, als ze niet gekozen wordt,” zegt Natalie McKenzie, veiligheidsbeambte. “Haar man is president, maar wat weet zij nu van politiek?” vraagt rechtenstudent Mike Trucillo zich af. Maar immigrantenwerkster Patricia Williams is een absolute fan: “Hillary wordt de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten!”De Senaat


Het Amerikaanse parlement bestaat, net als in Nederland, uit twee onderdelen; Het Huis van Afgevaardigden, en de Senaat. Deze twee onderdelen vormen samen de wetgevende macht.
Het Huis van Afgevaardigden is vergelijkbaar met de Nederlandse Tweede Kamer, maar de Senaat is in veel opzichten verschillend van de Eerste Kamer.
Senatoren worden voor een termijn van zes jaar gekozen. Elke twee jaar wordt eenderde van de senatoren opnieuw gekozen.
De Senaat heeft veel meer invloed dan de Eerste Kamer. De Senaat moet verdragen ratificeren en benoemt de rechters die plaatsnemen in het Supreme Court. Alle wetsvoorstellen (nadat ze door het Huis van Afgevaardigden zijn gekomen) worden nog eens uitgebreid besproken in de Senaat. Het gebeurt regelmatig dat een wetsvoorstel in de Senaat strandt. De Senaat bestaat uit honderd leden, twee per staat.
Bij winst, zal Hillary niet de eerste vrouwelijke senator zijn. Van de 1853 senatoren die haar voorgingen, waren er tot nu toe 27 vrouwen. New York kende tot nu toe geen vrouwelijke senator. In de constitutie is opgenomen dat een Senator minstens 30 jaar oud, negen jaar Amerikaans staatsburger en woonachtig in de staat moet zijn. Hillary kocht daarom begin dit jaar een huis in Chappaqua, een klein plaatsje 60 kilometer ten noorden van Manhattan.

Begin van artikel


Top of page

Copyright © 2012 Nicole Bosch. All rights reserved. Alle rechten voorbehouden. Dit document mag niet verder worden verspreid en verveelvoudigd zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Dit document kan verschillen van de gepubliceerde versie.