Home     Over Nicole Bosch     Public Relations     Contact     In English     Auf Deutsch  

Selectie

Interviews/portretten

‘Overname is geen koerswijziging’
De ster moet weer glimmen
'Marketing is geen vies woord'
Dieter Zetsche 2001
In de ban van de Indy
Doctor Death
Jeff Bezos, CEO Amazon.com
De slag om New York
‘No more Clinton-Gore’

Reportages

Vliegen op zonnekracht
De bal is ronder
7 wijzen in het Oosten
Ingevroren voor de eeuwigheid
Mega Farms
T-rex Sue
Na orkaan Mitch

Achtergrond

Duurzaamheid en het EK
Niet Datzo, maar Ditzo
Hip met worteltjes
Online mediaplanners verlaten “eilandjes”
Duits milieuvignet stuit op kritiek
‘Standort Deutschland’ onder druk
Porsche en VW nader
Duits voorzitterschap en energie
Groeien met de handrem erop
Ziekenhuismarketing over de grens
Du bist Deutschland
Kraamzorg zonder handjeklap
Design zonder handtekening
Lidl net iets fantasierijker

Bekijk artikelen per tijdschrift:

WineLife
Technisch Weekblad
Automobiel Management
EnergiePlus
Intermediair
MarketingTribune
FEM Business
Binnenlands Bestuur
De Status
Management Team
Groene Amsterdammer
Global Connection
Natuurwetenschap & Techniek
Stromen
Quote
Avanta Magazine
ExpatPlus
Agrarisch Dagblad
Carp
Utrechts Nieuwsblad
MetroTimes
[ZSM]

Utrechtse donaties voor Mitch krijgen een bestemming

16 februari 2000 | Utrechts Nieuwsblad

De allesverwoestende orkaan Mitch trok eind vorig jaar over de Utrechtse zustergemeente León in Nicaragua. Medewerkers van de stedenband in Utrecht en León sloegen de handen ineen om hulp voor het rampgebied op gang te krijgen. Onlangs werd bekend dat ruim vijf ton naar León zal worden overgemaakt. Wat gaat er gebeuren met de Utrechtse donaties? We bezochten één van de dorpen waar de ontwikkelingshulp zeer welkom is. Het bezoek laat de enorme schade zien, die nog nauwelijks hersteld is. Dick Stiemer, oud ambtenaar van Openbare Werken van de gemeente Utrecht, keerde afgelopen zondag (7febr.) terug uit León. ”Ik verwacht dat deze week de wederopbouw kan beginnen.”

Dick Stiemer is nadat de allesverwoestende orkaan Mitch over Nicaragua trok, twee keer naar het rampgebied afgereisd. Nicaragua, één van de armste landen in Midden-Amerika is na Honduras het ergst getroffen door het natuurgeweld. Stiemer gaf er onder andere advies aan de stedenband Utrecht-León. Op welke manier kan bijvoorbeeld het geld, dat door diverse Utrechtse inwoners en instellingen is gedoneerd, het beste worden besteed? ”Wie bovenop de ellende zit en daar dagelijks mee wordt geconfronteerd, is veel meer geneigd op korte termijn te denken. Ik kan daar toch iets meer afstand van nemen”, vertelt Stiemer, die naast oud-ambtenaar van Openbare Werken ook bestuurslid is van de stichting Vriendschapsband Utrecht-León.
Drie woningbouwprojecten zullen worden gerealiseerd met behulp van het Utrechtse geld. Twee in de stad León en één in het plattelandsdorpje Los Zarzales. De hulpverleners in León willen een deel van het geld daar besteden, omdat op het platteland de meeste slachtoffers zijn gevallen. Het dorpje Los Zarzales telt 2200 inwoners en ligt vijftig kilometer ten noorden van de Utrechtse zusterstad León. Mitch heeft dit gebied rondom León, enorm zwaar getroffen. Vlakbij ligt de vulkaan Casita, waar bij een aardverschuiving meer dan 1500 mensen het leven verloren. Als we door het gebied rijden, zien we dat de orkaan zijn sporen nadrukkelijk heeft achtergelaten. De modder die de landbouwgronden heeft bedekt, is veranderd in droge klei met diepe scheuren en rimpels. De zon schijnt fel en het water is gezakt. Maar er is onvoorstelbare schade aangericht, die drie maanden na de ramp nog nauwelijks hersteld is.

In Los Zarzales zijn 27 families door het natuurgeweld dakloos geworden. De aangrenzende rivier is daar tijdens de orkaan buiten haar oevers getreden en heeft op haar weg stenen, bomen en huizen meegesleurd. Een deel van het dorp moet opnieuw opgebouwd worden en vele andere huizen moeten worden hersteld. Burgemeester Teresa Velez heeft veel contact met de medewerkers van de stedenband en zou het liefste het hele dorp verplaatsen. Weg van die gevaarlijke rivier. Met het geld dat is opgehaald in Utrecht kan dat niet worden gefinancierd. De plaatselijke hulporganisaties vroegen advies aan Stiemer. ”Naar mijn mening is het niet waarschijnlijk dat de rivier weer zo uit zijn voegen treedt. De rivier is door Mitch meters breder geworden. De stroming is daardoor minder, waardoor de kans op overstromingen ook kleiner is”, aldus Stiemer. De meeste huizen zullen nu op dezelfde plaats worden hersteld. Zestig nieuwe woningen krijgen wel een plekje dat ver weg ligt van het allesverwoestende water.

De Utrechtse stedenband wil in het dorp het liefst hulp geven, waardoor mensen zelf aan de slag kunnen. Deze filosofie was de laatste jaren ook in andere projecten terug te vinden. Desirée van de Ven woont al vijftien jaar in Nicaragua en is namens de gemeente Utrecht contactpersoon voor de stedenband. ”Mitch heeft de ontwikkelingshulp tien jaar teruggezet. Jarenlang hebben we de mensen proberen te porren om zelf stappen te ondernemen. Nu zijn velen alles kwijt en ze weten dat er veel internationale hulp is toegezegd. De mensen hebben de neiging hun hand op te houden”, meent Van de Ven. De stedenband wil dit voorkomen en wil de inwoners van Los Zarzales daarom grond en materialen geven, waarmee ze een nieuw bestaan kunnen opbouwen.
Het toekomstbeeld is voor de inwoners op dit moment niet rooskleurig. Voor de ramp was Los Zarzales al een arm dorp: de helft van de bewoners heeft een stukje land waarop ze maiz of soja verbouwen. De andere helft werkte als dagloner op het land van de anderen. De vernietigde gewassen geven voorlopig geen mogelijkheid op werk meer. Een lichtpuntje? Monique Elegeert, vertegenwoordigster van de stichting Vriendschapsband in León: ”Na Mitch is begonnen met het schoonmaken van het dorp. Dit betekende ook het verzamelen en drogen van boomstronken, die de buiten zijn oeversgetrede rivier heeft achtergelaten. De verkoop van dit brandhout bezorgt een enkele inwoner in elk geval een inkomen.”

Tot voor kort waren in het dorp nog vijf gezinnen, van gemiddeld zes personen, gehuisvest in één klaslokaal. Een gezin sliep op twee vierkante meter, zonder bedden of andere meubels. Fatima Barrera is een alleenstaande moeder van 26 jaar en leefde door het overweldigende natuurgeweld drie maanden lang samen met 216 andere bewoners in een basisschool, het opvangcentrum van Los Zarzales. De bewoners hebben vanaf deze week een ander onderkomen moeten zoeken, omdat de eerste schooldag van het nieuwe jaar afgelopen maandag een feit was. Provisorisch zijn noodhuizen gebouwd en sommige gezinnen zijn bij familie of kennissen ondergebracht. Ze wachten vol ongeduld op materialen voor de zestig huizen, waarvoor volgens Stiemer waarschijnlijk deze week het geld beschikbaar komt.

In Los Zarzales en andere gemeenten rondom León geeft de stedenband Utrecht-León al meerdere jaren ontwikkelingshulp. De stedenband bestaat sinds 1983 en is tweeledig. Er is een band tussen de gemeenten en er is een particulier initiatief. Dit laatste initiatief is uitgegroeid tot de stichting Vriendschapsband en houdt zich met name bezig met voorlichting en ondersteuning van sociale projecten. Mitch heeft daarbij het nodige roet in het eten gegooid. Ieder jaar adopteert de stichting een bepaald project en besteedt daar dat jaar haar geld en tijd aan. In het jaar voor de ramp was dit het niño-a-niño-project (kinderen voor kinderen), waarbij een groepje kinderen voorlichting kreeg over bijvoorbeeld het verbeteren van hun eigen situatie. Daarbij kregen de kinderen de mogelijkheid om projecten in hun dorp uit te voeren. In Los Zarzales was geld voor een speeltuin. ”De fundering was klaar, alleen de toestellen moesten er nog komen. Er was nog 3000 dollar over voor het afronden van de speeltuin. Dit geld is nu echter gebruikt voor de eerste noodhulp”, vertelt Monique Elegeert. Misschien komt de speeltuin er toch. ”Een Utrechts bedrijf heeft een bedrag van 4000 gulden overgemaakt dat bestemd is voor een kinderproject. Dat kunnen we dus mooi gebruiken voor het afmaken van de speeltuin”, meldt Elegeert.
In een ander dorp (Agua Fria) wilden de kinderen kippen gaan houden. Het hok was klaar voor gebruik, maar de kippen ontbraken nog. ”Het kippenhok heeft in ieder geval haar diensten al bewezen”, vertelt Elegeert lachend. ”Tijdens Mitch diende de ren namelijk als tijdelijke schuilplaats voor een dakloos gezin.”

Vervolg van artikel


Top of page

Copyright © 2012 Nicole Bosch. All rights reserved. Alle rechten voorbehouden. Dit document mag niet verder worden verspreid en verveelvoudigd zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Dit document kan verschillen van de gepubliceerde versie.