Home     Over Nicole Bosch     Public Relations     Contact     In English     Auf Deutsch  

Selectie

Interviews/portretten

‘Overname is geen koerswijziging’
De ster moet weer glimmen
'Marketing is geen vies woord'
Dieter Zetsche 2001
In de ban van de Indy
Doctor Death
Jeff Bezos, CEO Amazon.com
De slag om New York
‘No more Clinton-Gore’

Reportages

Vliegen op zonnekracht
De bal is ronder
7 wijzen in het Oosten
Ingevroren voor de eeuwigheid
Mega Farms
T-rex Sue
Na orkaan Mitch

Achtergrond

Duurzaamheid en het EK
Niet Datzo, maar Ditzo
Hip met worteltjes
Online mediaplanners verlaten “eilandjes”
Duits milieuvignet stuit op kritiek
‘Standort Deutschland’ onder druk
Porsche en VW nader
Duits voorzitterschap en energie
Groeien met de handrem erop
Ziekenhuismarketing over de grens
Du bist Deutschland
Kraamzorg zonder handjeklap
Design zonder handtekening
Lidl net iets fantasierijkerMeer artikelen uit "EnergiePlus":

Crisis onder de zon
Milieurace
Biodiesel in de VS


Bekijk artikelen per tijdschrift:

WineLife
Technisch Weekblad
Automobiel Management
EnergiePlus
Intermediair
MarketingTribune
FEM Business
Binnenlands Bestuur
De Status
Management Team
Groene Amsterdammer
Global Connection
Natuurwetenschap & Techniek
Stromen
Quote
Avanta Magazine
ExpatPlus
Agrarisch Dagblad
Carp
Utrechts Nieuwsblad
MetroTimes
[ZSM]

Duurzame en kogelbestendige zonnepanelen

16 november 2000 | EnergiePlus

United Solar Systems in de Verenigde Staten is een van de grootste fabrikanten op het gebied van flexibele amorfe siliciumcellen. Het bedrijf levert onder meer panelen en dakelementen aan het Eindhovense bedrijf Free Energy Europe en aan ASA boot Electro in Amsterdam. Richard Blieden, directeur internationale zaken: ‘Nederland is niet het zonnigste land, maar met al dat water is het afzetgebied desondanks groot.’

“Ik wil dat iedereen hierover te weten komt”, zegt de Amerikaanse president Bill Clinton. Richard Blieden, directeur internationale zaken bij United Solar Systems toont vol trots een videoband, waarop Clinton hun systemen aanprijst tijdens een bezoek aan Michigan in het kader van het ”Million Solar Roofs” programma. Dit Amerikaanse overheidsprogramma is in 1997 gestart om bevordering van zowel PV-zonneceltechnologie, als zonne-thermische systemen voor bijvoorbeeld warmwatervoorziening en zelfs zonnemuur-systemen (”solar wall”), zoals toegepast op een gebouw van het postorderbedrijf Federal Express te stimuleren.
United Solar Systems is gevestigd in Troy, in de staat Michigan in de Verenigde Staten en is in 1990 ontstaan door een joint-venture tussen Energy Conversion Devices en Canon. Het bedrijf produceert flexibele zonnepanelen, variërend van 3 Watt tot 128 Watt, die voornamelijk worden gebruikt op daken, in de watersport en bij mobiele communicatie. De producten worden onder de naam Uni-Solar op de markt gebracht. Volgens eigen zeggen is United Solar Systems de enige die deze flexibele zonnepanelen in de Verenigde Staten leveren. Naast de vestiging in Troy, waar zo’n 200 werknemers werken, staat een fabriek in Tijuana, Mexico, met nog eens 250 werknemers. Na de videoband volgde een rondleiding in de fabriek.

Kogelgaten


Een van de vergaderzalen in het pand in Troy is ingericht als toonzaal. Verschillende producten hangen aan de wand. Ze zijn gemaakt van polymeer laminaat en hebben geen glazen afwerkingslaag. “Daardoor zijn ze duurzaam en schokproef”, vertelt Blieden. Om dit te demonstreren laat hij een conventioneel (kristallijn) zonnepaneel zien en een zonnepaneel van United Solar. Op beide producten is met een pistool geschoten. Het conventionele paneel is aan gruzelementen. Het flexibele product van United Solar kan nog steeds een radio laten werken, ondanks de kogelgaten. “De toekomst voor deze systemen ligt overal waar om draadloze communicatie wordt gevraagd. Zoals in ontwikkelingsgebieden of in de ruimte”, vertelt Blieden. Hij toont een pakketje, wat afhankelijk van het aantal cellen een vermogen heeft van 10 tot 30 Watt. Het zonnepaneel is in 18 kleine paneeltjes opgedeeld, waardoor het systeem tot het formaat van een portemonnee opgevouwen kan worden. Het kleinste pakketje weegt nauwelijks een kilo en is 5 bij 14 cm en levert 12 Volt. Dit systeem is speciaal ontwikkeld voor militairen, klimmers of fotografen.
Met veel enthousiasme geeft Blieden een rondleiding door de Research en Development afdeling van United Solar Systems. Hier worden de fotovoltaïsche zonnecellen, amorf siliciumcellen, ontwikkeld. In een fabriekshal staat een zonnecelmachine met een capaciteit van jaarlijks 5 MW, waar in principe de gehele productie plaatsvindt. In Mexico vindt de afwerking plaats. United Solar hoopt eind volgend jaar een een nieuwe productiehal met een capaciteit van 25 MW per jaar in gebruik te nemen. De gemiddelde prijs voor een zonnepaneel is vier dollar per Watt.
Een lange rol roestvrij staal ligt op assemblage te wachten. In een van de apparaten wordt een blauwe coating aangebracht. De machine met capaciteit van 5 MW, maakt gebruik van het zogenoemde ‘triple-junction’ amorf silicium (a-Si) technologie. Eerst wordt het roestvrije staal brandschoon gemaakt, vervolgens worden drie verschillende lagen aangebracht, een amorf silicium laag, dan volgt een siliciumgermanium-verbinding en tenslotte een antireflectie laag.
Aan het einde van de jaren ’80 werd voor het eerst geëxperimenteerd met de dunne film (”thin film”) technologie, waarbij het zonnecelmateriaal niet van het (breekbare) kristal-silicium of aanverwante kristalmaterialen werd gemaakt, maar van meer flexibele materialen. In eerste instantie was amorf silicium (a-Si) het aangewezen materiaal, maar het heeft een relatief lage efficiency (circa 7-9%) en vertoont – een degradatie van 20 tot 40 procent. Door de toepassing van de verschillende lagen in het productieproces blijft de efficiency redelijk constant. Volgens Blieden levert deze technologie meer elektriciteit (per uur) op dan conventionele kristallijn of polykristallijn PV-cellen.”Dat komt doordat de A-si-panelen beter onder hoge temperatuur omstandigheden kunnen functioneren”, aldus Blieden.

Internationale markt


United Solar Systems heeft niet alleen een grote afzetmarkt in de Verenigde Staten. De helft van de omzet wordt uit exportactiviteiten gehaald. Blieden: “Elk land heeft zijn eigen procedures. Het duurt telkens minstens een jaar, voordat we de eerste artikelen kunnen leveren.”
Blieden vertrouwt veel op lokale distributeurs om de technische specificaties te geven of problemen te inventariseren. Peter van der Vleuten van Free Energy Europe meldt dat de relatie met United Solar Systems nog niet optimaal is. Volgens hem komt dat voornamelijk doordat de Nederlandse overheid het importeren van producten niet ondersteunt met subsidie en daardoor niet stimuleert. Van der Vleuten koopt nu halffabrikaten in bij het bedrijf. “We kopen vooral PV-laminaten, waarmee Nederlandse bedrijven, zoals Laura Star Roof, dakelementen ontwikkelen. Ik heb zelf overigens op het dak van mijn huis een zonne-energie installatie die is uitgerust met PV-dakelementen van Uni-Solar”, aldus Van der Vleuten.
In de gangen bij United Solar Systems hangen foto’s van verschillende projecten, waaronder het 3,5 kW-systeem op Van der Vleuten’s huis. Daarnaast is een project te zien op Mount Evans in Colorado, waarbij zonne-energie wordt gebruikt bij een observatietoren. Of een geavanceerde installatie op een satelliet, waarvoor het lichtgewichte materiaal goed gebruikt kan worden. Blieden vindt het moeilijk om verschillen aan te geven. “Nederland heeft bijvoorbeeld een hoog ontwikkelde infrastructuur voor het elektriciteitsnet. Terwijl we ook veel werken in ontwikkelingslanden, waar helemaal geen elektriciteit is. Het is dus geheel afhankelijk van het land.” Trots is het bedrijf op het feit dat ze deze zomer het duizendste lichtsysteem in Oeganda kunnen leveren. De lichtsystemen slaan overdag zonne-energie op in batterijen, zodat ’s avonds licht kan worden gegeven. De lichteenheden variëren van 30 tot 60 Watt. Daarnaast kan op hetzelfde systeem ook een 12 Volt radio of TV werken.
Een van de grootste projecten (31 kW) van United Solar is onlangs opgeleverd. Het gaat om het dak van een open garage in Santa Monica, Californië. De carport levert onder andere elektriciteit voor het opladen van de elektrische auto’s, die er geparkeerd staan. Daarnaast wordt het naastgelegen auditiorium van elektriciteit voorzien. Per jaar levert de zon 44.000 kWh aan energie.

Top of page

Copyright © 2012 Nicole Bosch. All rights reserved. Alle rechten voorbehouden. Dit document mag niet verder worden verspreid en verveelvoudigd zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Dit document kan verschillen van de gepubliceerde versie.