Home     Over Nicole Bosch     Public Relations     Contact     In English     Auf Deutsch  

Selectie

Interviews/portretten

‘Overname is geen koerswijziging’
De ster moet weer glimmen
'Marketing is geen vies woord'
Dieter Zetsche 2001
In de ban van de Indy
Doctor Death
Jeff Bezos, CEO Amazon.com
De slag om New York
‘No more Clinton-Gore’

Reportages

Vliegen op zonnekracht
De bal is ronder
7 wijzen in het Oosten
Ingevroren voor de eeuwigheid
Mega Farms
T-rex Sue
Na orkaan Mitch

Achtergrond

Duurzaamheid en het EK
Niet Datzo, maar Ditzo
Hip met worteltjes
Online mediaplanners verlaten “eilandjes”
Duits milieuvignet stuit op kritiek
‘Standort Deutschland’ onder druk
Porsche en VW nader
Duits voorzitterschap en energie
Groeien met de handrem erop
Ziekenhuismarketing over de grens
Du bist Deutschland
Kraamzorg zonder handjeklap
Design zonder handtekening
Lidl net iets fantasierijkerMeer artikelen uit "Management Team":

7 wijzen in het Oosten
Winst met het goede doel
Bijbelmarketing
Dieter Zetsche 2001


Bekijk artikelen per tijdschrift:

WineLife
Technisch Weekblad
Automobiel Management
EnergiePlus
Intermediair
MarketingTribune
FEM Business
Binnenlands Bestuur
De Status
Management Team
Groene Amsterdammer
Global Connection
Natuurwetenschap & Techniek
Stromen
Quote
Avanta Magazine
ExpatPlus
Agrarisch Dagblad
Carp
Utrechts Nieuwsblad
MetroTimes
[ZSM]

Fotograaf: Ineke Klerks

Standplaats Detroit

3 mei 2002 | Management Team

Bloomfield Hills en Grosse Pointe behoren tot de rijkste suburbs van Amerika. In deze twee buitenplaatsjes van Detroit wonen de tycoons van de Amerikaanse auto-industrie. ´Het leven is hier erg aangenaam.´

Wie naam wil maken in de auto-industrie zal op een zeker moment naar Detroit moeten verhuizen, de stad waar ´De Grote Drie´: General Motors, Ford en DaimlerChrysler zijn gevestigd. Detroit staat niet bekend als een aantrekkelijke stad. Na een bloeiperiode in de jaren vijftig kwam Detroit - met het instorten van de auto-industrie in de jaren zeventig - in een neerwaartse spiraal terecht. Rassenrellen, armoede en drugs zorgden ervoor dat Motown werd omgedoopt tot Murdertown. Langzaam krabbelt de binnenstad van Detroit nu weer overeind. Maar veel managers hebben nog steeds een schrikbeeld voor ogen als ze een baan zoeken bij een van de autofabrikanten. Wat bijna niemand weet, is dat in de zogenoemde Metropolitan area - het gebied in een cirkel van 30 kilometer om de stad - een van de rijkste plaatsen van de Verenigde Staten is gelegen.


Nieuwe elite


”Bloomfield Hills is het bestbewaarde geheim onder automagnaten,” stelt Marj Jackson Levin, die twaalf jaar werkte als redacteur van de society-rubriek bij de regionale krant, de Detroit Free Press. ”De meeste managers klagen steen en been als ze naar Detroit worden gestuurd. Om hen tegemoet te komen, worden de salarissen enorm opgekrikt. Hierdoor kunnen ze zich vaak gigantische villa´s in Bloomfield Hills veroorloven.” Haar advies aan aankomende managers die naar Detroit verhuizen: ”Don´t let your boss know you will enjoy moving here.”
Bloomfield Hills telt ruim 4500 inwoners en ligt zo´n 15 kilometer van de stadsgrens met Detroit, dat met omringende gemeenten ongeveer vier miljoen inwoners heeft. Bloomfield Hills is groen en rijk aan kleine meertjes, waar omheen de grootste en meest extravagante villa´s liggen. De huizen die er nu te koop staan, kosten 460.000 tot 7.900.000 dollar.
De zogeheten nieuwe elite, zoals expats en recent benoemde topmanagers, komt in deze buitenwijk terecht. Dieter Zetsche, ceo van DaimlerChrysler heeft een van de huizen gehuurd en G. Richard Wagner jr, de hoogste baas van General Motors, is eigenaar van een luxueus optrekje. Roger Penske (voormalig Indy Car-racer en topsponsor van de Indianapolis 500) heeft zijn huis afgelopen maand verkocht. Makelaar Ronni Keating wil niet vertellen voor welke prijs, maar ze verklapt dat het een van de allerduurst verkochte huizen in Bloomfield Hills is. De grootste villa is niet in handen van een of andere topman van een autofabrikant, maar van Chrysler-dealer Martin McInerney, die tevens een privé-jet bezit. Zijn huis met een oppervlakte van 2322 vierkante meter kijkt uit over de golfbanen van de Oakland Hills Country Club in Blomfield Hills. Jennifer Nasser woont aan een van de zeventien meertjes, in de villa waar zij met Jacques Nasser, ex-man en ex-ceo van Ford, introk in gelukkiger tijden.


Oud geld


Verder wonen er overigens weinig Ford-executives in Bloomfield Hills. Zij zijn bijna allemaal gevestigd in een van de ´Grosse Pointes´, vijf plaatsjes aan de oostkant van Detroit, aan Lake St. Clair. Van het moment dat Henry Ford zijn eerste auto in de markt zette, is dit de plek waar het ´oude geld´ is gevestigd. De kavels waarop enorme mansions werden gebouwd, waren zo´n 3000 bij 500 meter en lagen bijna allemaal aan het meer. Door de verdeling van erfenissen of geldproblemen is de grond in de loop der jaren opgedeeld. Kapitale villa´s staan nu dicht op elkaar op een zeer exclusief stukje van Detroit.
Het huis van Edsel (zoon van Henry Ford) en Eleanor Ford is na hun dood opengesteld voor publiek. Kleinzoon William Clay woont nog in Grosse Pointe, evenals zijn zus Josephine. Tot voor kort woonde de huidige ceo van Ford, William Clay Ford jr, in een van de familiehuizen aan een privé-weg uitkijkend over de golfbanen van de Detroit Country Club. ”Hij heeft het schip verlaten,” vertelt Hudson (´Huddy´) Mead, 80 jaar en lid van de historical society in Grosse Pointe. ”De beperkte ruimte rondom zijn estate is daar zeker debet aan.” Het huis met veertien kamers en zeven badkamers op een lap grond van nog geen hectare, staat te koop. Het moest ruim vijf miljoen dollar opbrengen maar de prijs is inmiddels gezakt tot 3,5 miljoen dollar.


Geen pottenkijkers


Er is slechts een handvol restaurants in Grosse Pointe en ook uitgaansgelegenheden zijn er schaars. Het gerucht gaat dat de inwoners met man en macht de komst van fastfoodrestaurants tegenhouden, om te voorkomen dat ´gewone mensen´ er te lang rondhangen. De bewoners zijn zeer gesteld op hun privacy. Voor vertier gaan ze naar de Detroit Country Club (opgericht in 1886), de Detroit Yacht Club of de kleinere maar exclusievere Little Club. Het inschrijfgeld voor de Country Club is 45.000 dollar en daar komen de lidmaatschapskosten per jaar bovenop. Ook de Oakland Hills Country Club in Bloomfield Hills staat bekend om zijn exclusiviteit en de ontmoetingen tussen topmanagers. Hier worden volgens ingewijden de fusies voorbereid en de deals gesloten.
Het verschil tussen de twee rijke autostadjes wordt bepaald door de bewoners. In Bloomfield Hills vloeit de drank rijkelijk op uitbundige cocktailparty´s. De nouveau riche is er excessief en pronkt graag met zijn moderne huizen. Geshopt wordt er in de chique Summerset Mall met warenhuizen als Nieman Marcus en Saks Fifth Avenue. Terwijl de autobaronnen in Grosse Pointe een teruggetrokken leven leiden, ver weg van het oog van de media. Minstens een keer per jaar ontmoet oud en nieuw elkaar tijdens een van de grootste liefdadigheidsbijeenkomsten van de Verenigde Staten, op de Detroit Autoshow. Voor de Charity Preview is de entree meer dan driehonderd dollar. Afgelopen januari werd door de jetset ruim zes miljoen dollar ingezameld.
De Australische Nasser is een van de prominentste gastvrouwen; zij is lid van het operabestuur en de Alzheimer-organisatie. Haar kalender staat volgepland met liefdadigheidsevenementen. ”Amerikanen zijn erg gul en de mensen in Bloomfield Hills en Grosse Pointe blijven telkens weer geven,” zegt Nasser.
”De elite is erg verwend. Ze doen de hele dag niets anders dan lunches organiseren voor een goed doel of geld inzamelen voor de opera of het kunstmuseum,” vertelt Elyane Creed, die zestien jaar geleden naar deze regio is verhuisd met Trevor Creed, hoofd design bij Chrysler. Zij zou Michigan niet snel verruilen voor haar vroegere woonplaats Parijs. ”Het leven is hier erg aangenaam. Vooral de ruimte in en rondom het huis is fantastisch,” zegt ze, om er lachend aan toe te voegen: ”Ik heb meer auto´s en badkamers dan ik ooit nodig zal hebben.”


Grosse Pointe
Bestaat uit vijf plaatsjes: Grosse Pointe, Grosse Pointe Shores, Grosse Pointe Farms, Grosse Pointe Park, Grosse Pointe Woods.
Grosse Pointe Shores
Bestaat sinds: 1911
Gemiddelde leeftijd: 48 jaar
Oppervlakte: 445 hectare
Aantal inwoners: 2823
Gemiddelde huizenprijs (1999): 313.000 dollar
Gemiddeld inkomen per huishouden: niet bekend
Bijzonderheden: ”De oude elite houdt de deur gesloten”
Locatie: Gelegen aan Lake St. Clair
Bron: Census 2000, Real Comp Online

Bloomfield Hills
Bestaat sinds: 1819, een stad sinds: 1932
Gemiddelde leeftijd: 45 jaar
Oppervlakte: 1300 hectare
Aantal inwoners: 4561
Gemiddelde huizenprijs (2002): 1.634.000 dollar
Duurste huis op de markt: 7.900.000 dollar
Gemiddeld inkomen per huishouden (1999): 251.764 dollar
Bijzonderheden: ”Best bewaarde geheim onder automanagers”
Locatie: Oakland County (een aantal steden vormt samen een county) staat op de vierde plaats van rijkste gemeentes in de Verenigde Staten
Gemiddeld inkomen per hoofd van de bevolking in Oakland County: 44.146 dollar
Bron: Census 2000, Real Comp Online top

Top of page

Copyright © 2012 Nicole Bosch. All rights reserved. Alle rechten voorbehouden. Dit document mag niet verder worden verspreid en verveelvoudigd zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Dit document kan verschillen van de gepubliceerde versie.