Home     Over Nicole Bosch     Public Relations     Contact     In English     Auf Deutsch  

Selectie

Interviews/portretten

‘Overname is geen koerswijziging’
De ster moet weer glimmen
'Marketing is geen vies woord'
Dieter Zetsche 2001
In de ban van de Indy
Doctor Death
Jeff Bezos, CEO Amazon.com
De slag om New York
‘No more Clinton-Gore’

Reportages

Vliegen op zonnekracht
De bal is ronder
7 wijzen in het Oosten
Ingevroren voor de eeuwigheid
Mega Farms
T-rex Sue
Na orkaan Mitch

Achtergrond

Duurzaamheid en het EK
Niet Datzo, maar Ditzo
Hip met worteltjes
Online mediaplanners verlaten “eilandjes”
Duits milieuvignet stuit op kritiek
‘Standort Deutschland’ onder druk
Porsche en VW nader
Duits voorzitterschap en energie
Groeien met de handrem erop
Ziekenhuismarketing over de grens
Du bist Deutschland
Kraamzorg zonder handjeklap
Design zonder handtekening
Lidl net iets fantasierijkerMeer artikelen uit "Stromen":

Duurzaamheid en het EK
Duits milieuvignet stuit op kritiek
Amerikaans milieukabinet


Bekijk artikelen per tijdschrift:

WineLife
Technisch Weekblad
Automobiel Management
EnergiePlus
Intermediair
MarketingTribune
FEM Business
Binnenlands Bestuur
De Status
Management Team
Groene Amsterdammer
Global Connection
Natuurwetenschap & Techniek
Stromen
Quote
Avanta Magazine
ExpatPlus
Agrarisch Dagblad
Carp
Utrechts Nieuwsblad
MetroTimes
[ZSM]

Duitse rol in duurzame energie vaag

16 februari 2007 | Stromen

Duitsland is vooruitstrevend op het gebied van duurzame energie en milieuminister Sigmar Gabriel heeft zich uitgesproken voor Europese verplichte afspraken voor 2020. Maar het is nog onduidelijk hoe Duitsland die vooruitstrevende rol tijdens het voorzitterschap van de Europese Unie (EU) zal gebruiken om duurzame energie op de agenda te zetten?

“We zijn tot nu toe teleurgesteld in de Duitse rol en zouden het ontzettend jammer vinden als onze regering deze kans onbenut zou laten”, vertelt Milan Nitzschke, voorzitter van de Duitse overkoepelende vereniging voor duurzame energie (BEE). Het Europese energiebeleid onder het Duitse voorzitterschap staat hoog op de agenda, maar de rol voor duurzame energie daarin is onduidelijk. Angela Merkel lijkt vooralsnog de voorkeur te geven aan het zeker stellen van de fossiele brandstofvoorraad. Ze pleit in Duitsland voor het behoud van kernenergie, in januari stond ze bij Russische president Vladimir Poetin op de stoep om de gasvoorraad te bespreken, en begin februari maakte zij een dienstreis naar Saudi-Arabië.
Milieuminister Sigmar Gabriel (CSU) en minister van Economische Zaken, Michael Glos (SPD) vertegenwoordigden in diezelfde week Duitsland tijdens de Europese week voor Duurzame Energie in Brussel. “Gabriel trad als woordvoerder naar buiten, maar Glos zit als voorzitter bij de energieministers aan de onderhandelingstafel en deze heeft als economieminister een heel andere pet op”, vertelt Nitzschke. De twee ministers vliegen elkaar in de binnenlandse politiek al telkens in de haren en gaven nu ook geen eenduidige boodschap af. Gabriel sprak zich tijdens de openingstoespraak uit voor een verplichting van twintig procent duurzame energie in 2020 (zie Stromen nr 2), terwijl het grootste deel van de Europese raad –waar Glos deel van uitmaakt- geen verplichte doelen wil stellen voor het aandeel duurzame energie in 2020. Belangrijke doelstellingen per sector (elektriciteit, transportbrandstoffen en warmte en koeling) staan tevens op de tocht.

Overtuigende cijfers


Het BEE becijferde dat als de EU de aanpak van Duitsland zou volgen, twintig procent duurzame energie gemiddeld al binnen tien jaar gehaald kan worden. In Duitsland werd in 2006 11,6 procent van de stroom duurzaam geproduceerd. Windenergie droeg 7 procent bij. Van alle energie werd 7,7 procent duurzaam opgewekt: een recordjaar. “We hopen dat Merkel met die cijfers in de hand, alsnog met de vuist op tafel gaat slaan in maart”, vertelt Nitzscke. De Europese regeringsleiders wijden dan een top aan energie en klimaat.
Wat is er nog haalbaar onder het Duitse voorzitterschap? “Duitsland heeft een lastige taak om te vechten tegen de politieke terughoudendheid in Europa. Maar het land heeft laten zien dat veel op het gebied van duurzame energie werkt en ze zouden in staat moeten zijn om leiderschap te tonen”, meent Teun Bokhoven, voorzitter Duurzame Energiekoepel en regional head Northern Europe van Conergy. “De prioriteit bij Angela Merkel is wellicht lager, maar ze kan het niet maken om totaal afstand te nemen van het thema duurzaamheid.” Oliver Schäfer, politiek directeur van de Europese renewable energy council, die de industrie in Brussel vertegenwoordigt: “Duitsland is goed in praten, maar de uitvoering is een ander verhaal. Ik denk dat Merkel in maart voor de buitenwereld een mooi plaatje wil schetsen. Ze zal vechten om afspraken bindend te maken, maar daarmee houdt het op. Dat staat op papier goed, maar als de details achterwege blijven (afspraken per sector) dan stelt het niets voor.”

Top of page

Copyright © 2012 Nicole Bosch. All rights reserved. Alle rechten voorbehouden. Dit document mag niet verder worden verspreid en verveelvoudigd zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Dit document kan verschillen van de gepubliceerde versie.