Home     Over Nicole Bosch     Public Relations     Contact     In English     Auf Deutsch  

Selectie

Interviews/portretten

‘Overname is geen koerswijziging’
De ster moet weer glimmen
'Marketing is geen vies woord'
Dieter Zetsche 2001
In de ban van de Indy
Doctor Death
Jeff Bezos, CEO Amazon.com
De slag om New York
‘No more Clinton-Gore’

Reportages

Vliegen op zonnekracht
De bal is ronder
7 wijzen in het Oosten
Ingevroren voor de eeuwigheid
Mega Farms
T-rex Sue
Na orkaan Mitch

Achtergrond

Duurzaamheid en het EK
Niet Datzo, maar Ditzo
Hip met worteltjes
Online mediaplanners verlaten “eilandjes”
Duits milieuvignet stuit op kritiek
‘Standort Deutschland’ onder druk
Porsche en VW nader
Duits voorzitterschap en energie
Groeien met de handrem erop
Ziekenhuismarketing over de grens
Du bist Deutschland
Kraamzorg zonder handjeklap
Design zonder handtekening
Lidl net iets fantasierijker

Bekijk artikelen per tijdschrift:

WineLife
Technisch Weekblad
Automobiel Management
EnergiePlus
Intermediair
MarketingTribune
FEM Business
Binnenlands Bestuur
De Status
Management Team
Groene Amsterdammer
Global Connection
Natuurwetenschap & Techniek
Stromen
Quote
Avanta Magazine
ExpatPlus
Agrarisch Dagblad
Carp
Utrechts Nieuwsblad
MetroTimes
[ZSM]

Het is ook crisis bij de buren

24 oktober 2008 | Binnenlands Bestuur

Ook in Duitsland zijn de lokale overheden getroffen door de kredietcrisis. Naar schatting hebben vijftig steden en gemeenten miljoenen euro´s tegoed van dochteronderneming Lehman Brothers Bankhaus AG. En ook de deelstaten hebben het moeilijk: veel landesbanken zijn in zwaar weer beland.

Vooral in het westen en zuid-westen van Duitsland moeten steden waarschijnlijk met miljoenenverliezen rekenen. Zo maakte Freiburg nog een week voor het faillissement van Lehman Brothers 20 miljoen over naar de bank. Frankfurt (95 miljoen), Keulen (90 miljoen), München (59 miljoen) en Freiburg (47 miljoen) hebben de grootste bedragen geïnvesteerd bij Lehman Brothers. Geld wat voorlopig nog niet weg is, maar bevroren staat. Gehoopt wordt dat het “Einlagesicherungsfonds”, een gezamenlijk garantiefonds van de Duitse banken de tegoeden zeker zal stellen. Lokale overheden in Duitsland lijken niet in Landsbanki te hebben geïnvesteerd.
De kredietcrisis zal desalniettemin gevolgen hebben voor de gemeentekassen. Dirk Schiereck, professor economie aan de TU Darmstadt: ‘Een van de grootste inkomensbronnen voor gemeenten is de “Gewerbesteuer”, een ondernemingsbelasting gebaseerd op winsten. Doordat bedrijven minder winst zullen maken, zal deze inkomstenbron dalen.’ Frankfurt haalde vorig jaar 1,7 miljard op, meer dan de helft afkomstig van financiële instuten. Prognose is dat dit bedrag naar 1,4 miljard zal dalen.


De deelstaten in Duitsland zijn grootaandeelhouders bij de landesbanken. Tijdens de Amerikaanse hypotheekcrisis vorig jaar sneuvelde de eerste landesbank: de Sachsen Landesbank werd overgenomen door de Landesbank Baden-Württemberg. De minister van financieën, Horst Metz en de minister president George Milbradt van Sachsen moesten door de crisis aftreden. Vorige week nam de regering een reddingsplan aan voor de banken waar 480 miljard euro meegemoeid is. De deelstaten zullen daarvan 35 procent moeten ophoesten.


Top of page

Copyright © 2012 Nicole Bosch. All rights reserved. Alle rechten voorbehouden. Dit document mag niet verder worden verspreid en verveelvoudigd zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Dit document kan verschillen van de gepubliceerde versie.