Home     Over Nicole Bosch     Public Relations     Contact     In English     Auf Deutsch  

Selectie

Interviews/portretten

‘Overname is geen koerswijziging’
De ster moet weer glimmen
'Marketing is geen vies woord'
Dieter Zetsche 2001
In de ban van de Indy
Doctor Death
Jeff Bezos, CEO Amazon.com
De slag om New York
‘No more Clinton-Gore’

Reportages

Vliegen op zonnekracht
De bal is ronder
7 wijzen in het Oosten
Ingevroren voor de eeuwigheid
Mega Farms
T-rex Sue
Na orkaan Mitch

Achtergrond

Duurzaamheid en het EK
Niet Datzo, maar Ditzo
Hip met worteltjes
Online mediaplanners verlaten “eilandjes”
Duits milieuvignet stuit op kritiek
‘Standort Deutschland’ onder druk
Porsche en VW nader
Duits voorzitterschap en energie
Groeien met de handrem erop
Ziekenhuismarketing over de grens
Du bist Deutschland
Kraamzorg zonder handjeklap
Design zonder handtekening
Lidl net iets fantasierijkerMeer artikelen uit "WineLife":

Yes, We Pour!


Bekijk artikelen per tijdschrift:

WineLife
Technisch Weekblad
Automobiel Management
EnergiePlus
Intermediair
MarketingTribune
FEM Business
Binnenlands Bestuur
De Status
Management Team
Groene Amsterdammer
Global Connection
Natuurwetenschap & Techniek
Stromen
Quote
Avanta Magazine
ExpatPlus
Agrarisch Dagblad
Carp
Utrechts Nieuwsblad
MetroTimes
[ZSM]

Weekeindje Weinstrasse Fotograaf: Peter van der Meulen

Roadtrippin’ in Duitsland

1 mei 2011 | WineLife

Het grootste Rieslinggebied ter wereld heeft een route langs
130 wijndorpjes en ruim 1500 wijngoederen: de Duitse Weinstrasse. Voor een feestelijk weekendje weg rij je dus gewoon ‘Immer Gerade Aus’.

Het is moeilijk kiezen wat de aantrekkingskracht van de Duitse Weinstrasse is, gelegen op nog geen vijf uur rijden van Utrecht: de mediterrane flair, de pittoreske wijndorpjes met originele stadsmuren en vakwerkhuizen of de vele zonuren. Of is het de nabijheid van Frankrijk, die zorgt voor typische ‘savoir vivre’, kwaliteitswijn en zeven sterrenrestaurants? Een weekeindje Weinstrasse staat in ieder geval voor flink genieten!
De 85-kilometer lange ‘wijnstraat’ begint ten zuiden van Worms en loopt door tot aan de Franse grens. De Pfalz – de streek waar de Weinstrasse in ligt – is met ruim 23.000 hectare wijngaarden het op één na grootste Duitse wijngebied. Door meer dan 1800 zonuren is het een van de warmste regio’s van Duitsland. Het microklimaat wordt veroorzaakt door de ligging: in het westen de beschuttende heuvels van het Pfälzerwald, in het oosten het vlakke Rijndal. In de volksmond wordt het gebied wel ‘het Toscane van Duitsland’ genoemd.

Feeststoet


Alle 1500 wijngoederen aan de Weinstrasse bieden de mogelijkheid om wijn te proeven en nagenoeg dagelijks staan de deuren open. In één weekend is het onmogelijk om alle wijndorpjes een bezoek te brengen, maar een wijnfeest kun je hier bijna niet mis lopen. Als de roze bloesem aan de amandelbomen in al zijn pracht en praal ontluikt (in maart al, vanwege het milde klimaat), dan begint ook het seizoen van de wijnfeesten met het Mandelblütenfest in Gimmeldingen. En dat houdt niet op tot in oktober aan het einde van de oogsttijd.
De wijnfeesten in de Pfalz staan bekend om veel Weinschorle (2/3 witte wijn, 1/3 bronwater), kermis en feestende jongeren, maar er komen steeds meer themagerichte wijnfeesten:

1 De Jazzwandeling in Deidesheim waar je door de wijnbergen loopt en bij zogenoemde ‘Jazzpoints’ kunt genieten van
muziek en wijn van lokale druiven.
Internationaal Jazzfestival Pfalz | 20 mei tot 13 augustus | www.palatiajazz.de
2 Met pinksteren is er Culivino, een evenement
waar je zes wijngaarden te voet afstruint om chocola en kaas samen met wijn te proeven.
Van 11 tot 13 juni | www.culivino.de
3 Het grootste wijnfeest ter wereld wordt in Bad Dürkheim gehouden, met wel 500.000 bezoekers.
Van 9 tot 13 en van 16 tot 20 september |
www.duerkheimer-wurstmarkt.de
4 De Duitse wijnkoningin wordt begin oktober gekroond in Neustadt an der Weinstrasse. Op de zondag daarna trekt een lange feeststoet van wijnboeren door de straten, die meer dan 200.000 bezoekers trekt. Elke wagen schenkt tijdens de gehele tocht wijn uit. Glas meenemen dus!

1000 amandelbomen


Een goede uitvalsbasis voor een weekendbezoek is Neustadt an der Weinstrasse (zie kaartje). Op de historische markt met vakwerkhuizen kun je bij het Haus des Weines een eerste indruk van de wijnen in de streek krijgen. Neustadt bestaat uit een historisch stadsdeel en is eigenlijk een samengroeien van negen wijndorpjes, waaronder de Haardt. Daar vind je een van demeest exclusieve wijngoederen in de omgeving:
Müller Catoir. Hier proef je wijn in een karakteristieke kamer met uitzicht op duizend amandelbomen. Meer dan honderd jaar werd het wijngoed alleen door vrouwen geleid, wat een duidelijke stempel op het uit 1744 stammende landgoed heeft gedrukt. De wijnen van Müller-Catoir blinken uit in detail en volgens kenners behoren hun balans, verfijning, zuiverheid en spanning tot de top van de Pfalz.
Niet voor niets schonk men bij de officiële lunch ter gelegenheid van de huwelijksaankondiging van de Zweedse prinses Victoria en Daniel Westling, een Bürgergarten Riesling 2007 van Müller-Catoir.
http://www.neustadt.eu en www.haus-des-weines.com

Duitse bubbelwijn


Bezoek zeker ook het Hambacher Schloss. Dit slot biedt een prachtig uitzicht over de wijnvelden, met in de verte Mannheim en Heidelberg. In 1832 kwamen hier meer dan 30.000 mensen bijeen uit protest tegen de heersende machten in Europa. Die opstand staat bekend als het begin van de Duitse democratie. Een van de gevolgen van deze protestmars was ook de verbanning van Johann Fitz naar Frankrijk. Hij besteedde zijn tijd nuttig, namelijk in de Champagnestreek, en bracht daarna de champagne (later Sekt) in 1837 naar Duitsland. Sektkellerei Fitz-Ritter vind je in Bad Dürkheim. De pittoreske Pfälzische wijndorpen Forst en Wachenheim (met Sektkellerei Schloss Wachenheim) liggen hier ook niet ver vandaan. Hou je van charme, vakwerkhuizen en mooie stadsmuren dan kun je verder terecht in Freinsheim, Rhodt en St. Martin.
www.hambacher-schloss.de en www.fitz-ritter.de.

Kanseliers-steak


Lekker eten doe je in Deidesheim, waar je een van de zeven sterrenrestaurants in de regio vindt: Schwarzer Hahn. In zijn ambtsperiode ging Helmut Kohl hier geregeld dineren met zijn politieke gasten, zoals Maggie Thatcher, Michail Gorbatsjov, Ronald Reagan en François Mitterrand. Het favoriete gerecht van ex-kanselier Kohl was Saumagen; hij gaf dit tot ver buiten de Pfalz bekendheid.
Het klinkt viezer dan het is, maar bestaat uit diverse soorten varkensvlees, braadworstjes, eieren en aardappelen in combinatie met een tiental kruiden, gegaard in een dichtgebonden varkensmaag. (Zijn gasten waren overigens niet altijd onder de indruk van dit typische Pfalzgerecht.) Vanaf die tijd wordt Saumagen in de Pflaz ook wel ‘Kanzlersteak’ genoemd.
www.deidesheimerhof.de

Erlebnistag


Een hoogtepunt van de feesten aan de Weinstrasse is de Erlebnistag. Op de laatste zondag van augustus is de gehele Weinstrasse afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Alle wijngoederen hebben hun deuren wagenwijd opengesteld. Bij de vele wijnkraampjes wordt gezamenlijk uit grote glazen(Schoppenglas) wijn gedronken.
Langs de route staan eettentjes en muziekbandjes, meer dan 300.000 bezoekers zijn op de fiets, inline-skates of te voet onderweg. Overal kan wijn worden geproefd en het eten loopt uiteen van Duitse braadworsten tot Flammkuchen (een hele dunne pizza met crème fraîche, spek en lente-ui), een gerecht dat oorspronkelijk uit de Elzas stamt en overgewaaid is naar
de grensstreek.

Druiven zijn er niet alleen om te drinken.


Bij een bezoek aan de thermen van kuuroorden als Bad Bergzabern en Bad Dürkheim kun je ontspannen met druivenkuurtjes en scrubben met de overgebleven pitjes. Hotels en restaurants in de Pfalz bieden zogeheten Wein-Wellnessprogramma’s aan met (ja, echt!) vinorobic in de wijngaarden en druivenpitolie in de keuken. En als je na eten en de wellness actief wilt worden, loop dan vanuit Neustadt het Pfälzerwald in; het grootste aaneengesloten bosgebied van Duitsland. Er lopen ruim 12.000 kilometer aan goed gemarkeerde wandelroutes doorheen en mountainbikers kunnen zich uitleven op zo’n 300 kilometer aan paden. www.salinarium.de, www.suedpfalz-therme.de, www.kurzentrum-bad-duerkheim.de en www.wellviness.de.

Grootste Rieslinggebied ter wereld


Het zwaartepunt van de wijnbouw in de Pfalz ligt overigens bij de klassieke druiven, met voorop Riesling. Met ruim 5000 hectare is de Pfalz zelfs het grootste Rieslinggebied ter wereld. Ook andere klassiekers als Weiss- en Grauburgunder (de pinot-druif) zijn aan een sterke opmars bezig. De tijd dat er voornamelijk zoete wijnen uit Duitsland kwamen is al lang voorbij. Silvaner, Müller-Thurgau, Scheurebe, Gewürztraminer, Kerner en Morio- Muskat horen ook tot het veelzijdige witte wijnaanbod. Naast de (half)droge witte biedt de Pfalz ook steeds meer rood. Er is frisse Weissherbst van Portugieser en fruitige Spätburgunder. Het grote succesverhaal van de Pfalz is de Dornfelder, die er sinds enkele jaren furore maakt. De dieprode, meestal droge wijn overtuigt met zijn bijna zuidelijke charme. Hetzelfde geldt voor de nieuwkomers Regent en Ortega-druif. Ondertussen zijn blauwe druiven goed voor een aandeel van 40%. De Pfalz is daarmee het grootste Duitse rode wijngebied.

Meer informatie over de wijnroute: http://www.deutsche-weinstrasse.de en www.pfalz.de/wein-und-genuss


Lekker slapen


• Muglers in Gimmeldingen | Dit wijngoed in het midden van
de Weinstrasse heeft slechts twee kamers, maar in de nabije
toekomst komen er nog vier bij | vanaf € 75 |
www.weingut-mugler.de
• Leinsweilerhof in Leinsweiler | In het zuiden vind je een
oase van rust en een droom van een uitzicht. 'Weinland'-
kamer vanaf € 68 per nacht, inclusief gebruik van het
verwarmde zwembad | www.leinsweilerhof.de
• Ketschauer Hof in Deidesheim | Gelegen in het noorden van
de Weinstrasse. Het restaurant kreeg in 2011 zijn eerste
Michelinster. Pure luxe; de Von Bassermann Suite doet dan
ook € 750 | www.ketschauer-hof.com

Kofferbak vullen: Duitse Grand Cru


Duitsland kent zijn eigen variant op het thema 'Grand Cru':
Grosses Gewächs. De 100 jaar geleden uit lokale wijnboer- en
handelsverenigingen opgerichte VDP (Verband Deutscher
Prädikats- und Qualitätsweinguter), hanteert de strengste
classificering. In de Pfalz zijn wel 30 VDP wijngoederen,
waaronder Basserman Jordan in Deidesheim – met 300 jaar
een van de oudste wijngoederen. www.bassermann-jordan.de
Ook het predikaat van de Deutsche Landwirtschafts Gesellschaft
(DLG ), de Kammerpreise, zegt wat over de kwaliteit. Bij de
verkiezing van wijngoed van het jaar won eind 2010 Wein- en
Sektgoed Gebrüder Anselmann deze prijs. Uit Edesheim, ook
aan de Weinstrasse! www.weingut-anselmann.de
Download:
WL10_Weinstrasse.pdf

Top of page

Copyright © 2012 Nicole Bosch. All rights reserved. Alle rechten voorbehouden. Dit document mag niet verder worden verspreid en verveelvoudigd zonder schriftelijke toestemming van de auteur. Dit document kan verschillen van de gepubliceerde versie.